PREDSTAVLJENA KNJIGA „ISTINE I LAŽI O JASTREBARSKOM“

U subotu 2. lipnja u velikoj dvorani Glazbene škole Jastrebarsko održano je predstavljanje knjige „Istine i laži o Jastrebarskom“ autora Zdenka Vukovića Cene, poznatog jaskanskog kroničara i člana naše Udruge.

Da je ova tema vrlo zanimljiva širem građanstvu vidjelo se iz velikog odaziva na predstavljanje ove knjige jer su došli brojni građani, uzvanici iz kulturnog društvenog života našeg kraja, a i šire.

Na početku je u ime naše Udruge kao nakladnika sve prisutne pozdravio predsjednik Ivan Hodak, a u ime grada Jastrebarskog gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Kroz promociju knjige odlično nas je vodila Ljiljana Meštić, a za opuštanje od teških tema pobrinuo se Pero Rogan koji je otpjevao nekoliko prigodnih autorskih pjesama.

Knjigu je predstavio njezin recenzent profesor povijesti Ivo Karača koji se dotaknuo povijesnih ratnih zbivanja 1942.g. koja su uzrokovala veliki broj izbjeglih žena i djece s područja Korduna i Kozare.

O snazi i o pogubnosti laži koja se desetljećima promovira i želi pretvoriti u istinu, o istraživanju masovnih stratišta i mjestima pogubljenja zarobljenih Hrvata nakon završetka drugog svjetskog rata, te o snazi materijalnih dokaza čije iznošenje danas mnogima ne odgovara, govorili su akademik Josip Pečarić, slovenski publicist i istražitelj Udbinih arhiva Roman Leljak i tajnik društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić.

Sam autor, Zdenko Vuković Cena, najprije je zahvalio svim sponzorima i donatorima, te svima onima koji su pomogli na bilo koji način da ova knjiga bude objavljena. Cena je istaknuo da mu je jedina želja bila prikazati istinu ma kakva ona bila. Zato je u svojem istraživanju koristio više izvora kako bi dobio što pouzdaniju informaciju. U svojoj knjizi navodi brojne originalne dokumente i svjedočanstva koja dokazuju da u Jastrebarskom nije bilo dječjeg logora. Baš suprotno, Jastrebarsko je u to vrijeme bio svijetli primjer humanosti kako od časnih sestara, Caritasa, lokalnog stanovništva i istinskih antifašista. Autor je na kraju dao i svoje mišljenje zbog čega je jedna od najuspješnijih humanitarnih akcija spašavanja djece u vrijeme drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije dobila tako nesretan i sramotan epilog za jaskanski kraj. Mnogi sijači mržnje i danas iznose te komunističke laži.

Na kraju nam ostaje samo da vam preporučimo da pročitate knjigu i sami donesete svoj sud.

Slike s predstavljanje možete vidjeti ovdje.

Ovaj unos je objavljen u Vijesti. Bookmarkirajte stalnu vezu.