Povijest udruge

Udruga policije branitelja Jastrebarsko osnovana je 23. travnja 2006. godine kada je i održana Osnivačka skupština u kongresnom centru Princess u Jastrebarskom.
Ideja o osnivanju udruge, koja bi okupila sve koji su tijekom rata prošli kroz aktivni i pričuvni sastav policije, došla je od sadašnjeg predsjednika Ivana Hodaka. Ideja o osnivanju udruge se širi i dobiva sve veću potporu, nakon čega je osnovan Inicijativni odbor i obavljene su sve pripremne radnje za održavanje Osnivačke skupštine.

Skupština je održana u svečanoj atmosferi, a prisustvovali su joj brojni pripadnici aktivnog i pričuvnog sastava policije koji su bili u policijskim postrojbama u vrijeme Domovinskog rata, te brojni uzvanici. Posebno smo ponosni što su se na Osnivačku skupštinu odazvali: predstavnici MUP-a na čelu sa tadašnjim načelnikom Policijske postaje Renatom Kosom, pripadnici MORH-a, bivši ministar MUP-a Ivan Penić, utemeljitelj oružanog otpora u tadašnjoj Općini Jastrebarsko Branimir Pasecky, predstavnici političkih stranaka, predstavnici grada Jastrebarsko i općine Pisarovina Tomo Kovačić.

Na Osnivačkoj skupštini donesena je odluka osnivanju Udruge policije branitelja Jastrebarsko i druge važne odluke kao npr:

 • Donošenje odluke o pokretanju postupka upisa Udruge u Registar udruga.
 • Prijedlog statuta i njegovo usvajanje.
 • Izbor tijela upravljanja Udruge
  • Predsjednika
  • Predsjedništva
  • Tajnika
  • Nadzornog odbora
  • Suda časti
 • Donošenje odluke o davanju ovlaštenja za zastupanje Udruge

Mnogi su nas pitali: Zašto sada osnivate udrugu nakon jedanaest godina od završetka rata, gdje ste bili do sada, zar još jedna braniteljska udruga, i sl.
Istina je, da je već tada bilo pet braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na području Grada Jastrebarsko.
Istina je i da branitelji-policajci nisu imali svoju udrugu, a da su bili prvi u obrani Hrvatske u trenucima oružane agresije, da su mobilizirani u ljeto 1990. godine i da je oko četiristo osoba prošlo kroz policijsku postaju u Jastrebarskom u vremenu od 1990-1996, bilo kao aktivni ili pričuvni policajci.
Istina je da je prva mobilizacija pričuvnog sastava u PP Jastrebarsko bila 18. kolovoza 1990. godine, nakon tzv. balvan revolucije. Taj dan je proglašen Danom Udruge.
Istina je i da su nakon završetka rata pripadnici policijskih postrojbi demobilizirani i da su se vratili svojim uobičajenim poslovima i svojim obiteljima a svoje učešće u obrani zemlje nisu nigdje posebno isticali jer su to smatrali dužnošću.

Stoji i činjenica da su se od 1995 do 2006 godine dogodile brojne promjene u našem društvu, tako i u pogledu na vrijednosti Domovinskog rata.
Upravo iz navedenih razloga, svjesni da smo u oružanom sukobu pobijedili a da rat u cijelosti nismo dobili, prionuli smo okupljanju svih onih koji su u ratno vrijeme bili spremni na najveća odricanja, da i u mirnodopsko vrijeme dignu svoj glas u obranu i zaštitu digniteta Domovinskog rata te zajedničkih nacionalnih, humanitarnih i socijalnih interesa.